Politie: Aware-systeem overal invoeren

time icon Aangepast

Door redacteur justitie Merlijn Stoffels

Met een druk op de knop de politie alarmeren bij dreiging van geweld. Dat Aware-systeem is een uitkomst voor vrouwen die ernstig worden bedreigd door hun ex-partner. Maar in 40 procent van de gemeenten in Nederland kunnen vrouwen er geen gebruik van maken, blijkt uit een onderzoek van de NOS.

Dat is een gemiste kans, want er worden levens mee gered, zegt de Raad van Hoofdcommissarissen. Volgens de politie moeten de gemeenten daarom meer haast maken met het aanschaffen van de kastjes.

Door het Aware-systeem kan de politie veel sneller ter plekke zijn als vrouwen gevaar lopen ernstig mishandeld te worden door een ex-partner. Het slachtoffer krijgt een klein en draagbaar apparaatje waarmee de politie kan worden gealarmeerd. De politie kan dan gelijk live meeluisteren en zo nodig direct politie ondersteuning sturen.

Doordat gebruik gemaakt wordt van gps weet de politie altijd waar de vrouw is op het moment dat ze een melding doet.

Succes

Als de ex-partner de vrouw bedreigt of lastigvalt in de directe omgeving van het huis, kan de vrouw door een druk op de knop direct verbinding maken met de meldkamer van de politie. De politie stuurt vervolgens met voorrang een surveillancewagen om de man zo mogelijk aan te houden, waarna over verdere vervolging wordt beslist. Het is een samenwerking tussen gemeente, politie, justitie, reclassering en hulpverlening.

De resultaten met Aware zijn heel positief, zo blijkt uit de ervaringen tot nu toe. De belagers schrikken meestal zo van de snelle aanwezigheid van de politie dat ze niet meer terug komen.

Ook voelen vrouwen zich veiliger; ze durven met de kastjes sneller het huis weer uit te gaan.

Dakraam

Patricia is een van de mensen die wel zo'n kastje heeft kunnen bemachtigen. Haar ex-partner kon niet accepteren dat ze het had uitgemaakt toen hij crimineel bleek te zijn. Toen de man vrijkwam uit de gevangenis, drong hij haar huis binnen met steekwapens en een hakbijl.

"De hond begon te blaffen en toen bleek dat hij daar stond," vertelt ze. "Ik heb direct de politie gebeld met een speciaal nummer dat ik had gekregen. Die kwamen gelukkig snel met loeiende sirenes, waardoor hij is gevlucht." Patricia kon nog net op tijd ontsnappen, door uit het dakraam te springen.

Toen hij kort daarna wist te ontsnappen uit de gevangenis, kreeg Patricia een alarmkastje om haar te beschermen.

Door het alarmsysteem durft ze weer de straat op te gaan. "Je krijgt je leven weer terug omdat je samen met het kastje weer naar buiten durft. Je krijgt weer een normaal leven."

Opgepakt

Ondanks het succes zijn in een groot aantal Nederlandse gemeenten de kastjes niet beschikbaar. Dit terwijl de minister van justitie Hirsch Ballin al enige tijd geleden heeft besloten dat het systeem landelijk moet worden ingevoerd.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten roept hun leden op de kastjes zo snel mogelijk aan te schaffen.

De bedreiger van Patricia is inmiddels opnieuw opgepakt, hij zit in een gevangenis in Belgiƫ.

De naam van Patricia is gefingeerd om privacyredenen

STER Reclame