Vijf grote pensioenfondsen adverteren vandaag in de kranten om uitleg te geven over hun financiële moeilijkheden.

De fondsen schrijven dat iedereen in zijn portemonnee voelt dat de pensioenreserves te laag zijn. "Als u gepensioneerd bent, is uw pensioen al een tijd niet of minder verhoogd dan u gewend was. En als u nog werkt, betaalt u meer premie."

De zogenoemde dekkingsgraad van sommige pensioenfondsen is gedaald tot onder de norm van 105 procent.

Geruststelling

De pensioenfondsen, ABP, Zorg en Welzijn, PMT, BPF Bouw en PME brengen vandaag bijzonderheden naar buiten over hun financiële positie. Ze zijn bang dat ze in 2012 de pensioenuitkeringen moeten verlagen.

Onlangs werd al bekend dat veertien fondsen er zo slecht voorstaan, dat ze volgend jaar de uitkeringen al moeten verlagen.

De advertentie bevat ook een geruststelling: "U kunt zeker zijn van een pensioen. Want geen land ter wereld heeft zoveel gespaard voor pensioen als wij."

Versoepeling

Het enige risico dat pensioengerechtigden volgens de advertentietekst lopen, is dat de uitkering lager kan zijn als het slecht gaat met de economie.

De pensioenfondsen dringen bij minister Donner van Sociale Zaken aan op versoepeling van de normen. Ze gaan er vanuit dat de lage rente tijdelijk is en dat de inkomsten binnenkort weer zullen toenemen.

Donner voelt niets voor een versoepeling. Hij roept de Tweede Kamer op het voorstel om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar snel aan te nemen. Als mensen langer doorwerken, scheelt dat de pensioenfondsen in hun verplichtingen.

STER reclame