In het Westfries Archief in Hoorn is het oudst bekende vrij verhandelbare aandeel ter wereld gevonden. Het gaat om een aandeel van de VOC, het eerste bedrijf ter wereld dat aandelen uitgaf. Het is drie weken ouder dan het tot voor kort oudst bekende exemplaar, eveneens van de VOC.

Het aandeel is uitgegeven op 9 september 1606. Het waardepapier werd per toeval ontdekt door geschiedenisstudent Ruben Schalk van de Universiteit Utrecht. Hij deed onderzoek voor zijn scriptie en stuitte op het bijzondere document.

Bijzonderheid

Het aandeel is extra bijzonder omdat aan de binnenkant gedetailleerde aantekeningen staan over dividenduitkeringen. De VOC leed in de beginjaren grote verliezen zodat er niets kon worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. De aantekeningen, die doorlopen tot 1650, laten zien hoe de dividenden in de loop der jaren verbeterden.

Het is slechts het vierde VOC-aandeel dat is teruggevonden. De Beurs in Amsterdam en het Leids gemeentearchief zijn trotse eigenaren van een authentiek aandeel. Het tot voor kort oudste aandeel is in Duitse handen.

Tentoonstelling

Vanaf vrijdag 10 september is het aandeel te zien in een speciale tentoonstelling over de VOC in het Westfries Museum in Hoorn. Daarna wordt het gerestaureerd en veilig opgeborgen

STER reclame