NOS NieuwsAangepast

EP: Frankrijk moet stoppen met uitzetten Roma

Frankrijk moet onmiddellijk stoppen met de uitzettingen van Roma-zigeuners. Dat vindt het Europees Parlement. Volgens een meerderheid van de parlementariërs is het beleid in strijd met de EU-regels. Ze willen dat de Europese Commissie snel een onderzoek instelt.

EU-burgers zijn in principe vrij om zich in andere landen te vestigen en mogen niet als groep de toegang tot een land worden ontzegd. Volgens de meerderheid van de parlementariërs wordt daarmee het Europees recht geschonden, omdat er op grond van ras en etnische afstamming zou worden gediscrimineerd.

De uitzetting van groepen Roma door de Franse regering leidde tot veel discussie. Volgens de linkse partijen en de liberalen in het Europees Parlement is het beleid van Sarkozy tegen de regels. "Frankrijk is bezig met collectieve uitzettingen van Roma, dat mag niet", zegt Europarlementariër Sophie in 't Veld van D66.

Individu of groep

De christen-democraten vinden dat Sarkozy de kampen wel mag opdoeken en zigeuners mag uitzetten. Volgens CDA'er Wim van de Camp is dat niet in strijd met de regels: "Als mensen in Frankrijk zich schuldig maken aan criminaliteit, geen vaste bron van inkomsten hebben en wonen in illegale kampementen, dan kan ik me voorstellen dat de Franse regering op individuele basis, dus niet als groep, zegt: u gaat terug naar het land van herkomst."

Uiteindelijk ging het om de vraag of Frankrijk groepen uitzet op grond van afkomst, of individuen op grond van crimineel gedrag.

Protest

Afgelopen weekend werd in Frankrijk nog geprotesteerd tegen de ontruimingen van de kampen en het uitzetten van duizend Roma-zigeuners. Tegenstanders denken dat Sarkozy met zijn strenge beleid de aandacht probeert af te leiden van pijnlijke pensioenhervormingen en bezuinigingen.

Vandaag haalde de Roemeense president Traian Basescu hard uit naar de Franse regering. Het staatshoofd vindt de uitzetting "buiten de Europese normen" vallen. Eerder kreeg Frankrijk een berisping van de Verenigde Naties. Een Roemeense zigeunerleider beschuldigde Sarkozy gister zelfs van nazi-praktijken.

Geldstromen

In het parlement bestaat grote twijfel of het geld dat de Europese Commissie jaarlijks in de Roma investeert wel goed besteed wordt. De geldstromen worden weliswaar goed gecontroleerd, maar hoe het geld uiteindelijk in de landen van bestemming gebruikt wordt, is aan de landen zelf.

De EU investeert jaarlijks 17,5 miljard euro in kwetsbare groepen in Europa, waarvan ruim dertien miljard naar de Roma gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl