NOS NieuwsAangepast

Krijgt België zijn eigen Rita Verdonk?

Door Sonny Motke, Bureau Brussel

Afgelopen week ontspon zich een ware soap rond de veelbelovende Belgische N-VA-politica Kim Geybels. Ze stapte op als senator en verliet de partij nadat ze betrokken was geraakt bij een drugsaffaire in Thailand. Daarna ruziede ze met haar voormalige partijbonzen en nu wil ze haar zetel in de Senaat toch behouden en als 'onafhankelijke' verder gaan.

Daarmee krijgt België in sommige opzichten haar eigen Rita Verdonk. Die zat, nadat ze haar VVD-lidmaatschap opzegde, van 2006 tot dit jaar als onafhankelijk lid in de Tweede Kamer. Net als Verdonk zit Geybels aan rechterkant van het politieke spectrum. En beide politici kregen op de partijlijst een overweldigende hoeveelheid voorkeursstemmen van de kiezer.

Drugsaffaire

Maar anders dan Verdonk is Geybels niet geheel vrijwillig uit haar partij gestapt. Ze zou haar zetel onder druk van de partijtop opgegeven hebben. En waar Verdonk ophef veroorzaakte met haar uitspraken over het immigratiebeleid, deed de 28-jarige Geybels dat met haar uiterlijk. De 'N-VA-babe', met haar 40.000 voorkeursstemmen werd door de partij naar voren geschoven als nieuwe Senator, maar haar uiterlijk begon als een boemerang tegen haar te keren toen een partijgenoot vond dat ze als Senator te kortgerokt ging.

Vorig week kwam daar de Thaise drugsaffaire overheen. Een taxichauffeur zou tijdens een feestje van Geybels en haar medewerker Bas Luyten 'wit poeder' in hun hotelkamer verstopt hebben. Vervolgens dreigde hij naar de politie te stappen als de twee niet een groot geldbedrag zouden betalen. Luyten zwichtte en betaalde de taxichauffeur. Vervolgens eiste de man nog meer geld, waarna Geybels en Luyten de hulp van de Belgische ambassade inriepen en ze door de ambassade op het eerste vliegtuig naar huis gezet werden.

Bij terugkomst moest Geybels tekst en uitleg geven aan de partijtop van de N-VA. Ze zegt nu dat die haar gedwongen heeft ontslag te nemen om "verdere schade te voorkomen". Geybels vecht haar ontslag aan. Via haar advocaat heeft ze Senaatsvoorzitter en tevens voormalig partijgenoot Danny Pieters laten weten dat ze de gang van zaken "onrechtmatig en pure chantage" vindt.

Laster en eerroof

Volgens Geybels heeft de N-VA-top gedreigd haar onmiddellijk uit de fractie te zetten en haar professionele carrière te schaden als ze niet zelf ontslag zou nemen. Verder merkt haar advocaat op dat "succes in een kort kleedje voor sommigen blijkbaar moeilijk verteerbaar is".

De reactie van Pieters was minstens zo fel. Hij beticht Geybels van "laster en eerroof". Verdere stappen tegen Geybels worden nu overwogen. Volgens de N-VA kan haar ontslag niet teruggedraaid worden. Mocht dat toch gebeuren kan Geybels enkel nog als 'onafhankelijke' zitting nemen in de Senaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl