NOS NieuwsAangepast

VVD, CDA en PVV willen door met rechts

VVD-leider Rutte en CDA-fractievoorzitter Verhagen zijn blij dat PVV-leider Wilders toch weer verder wil onderhandelen over een rechts kabinet. Vanmorgen liet Wilders weten weer verder te willen praten, omdat volgens hem de belangrijkste criticus binnen het CDA is opgestapt. Hij doelde daarmee op Ab Klink, die gisteren zijn vertrek uit de Tweede Kamer bekendmaakte.

"Het belangrijkste obstakel is weg en dat geeft mij en mijn fractie voldoende vertrouwen om de onderhandelingen te hervatten", zei de PVV-leider.

Verhagen zei dat hij nog op hetzelfde standpunt staat als afgelopen vrijdag: het CDA wil door. "De CDA-fractie vertrouwt op een inhoudelijk resultaat, waarin het CDA zich volledig kan herkennen", zei Verhagen. VVD-voorman Rutte zegt verheugd te zijn, maar vindt het wel "uiterst vreemd" wat er vandaag gebeurt.

Vorige week vrijdag zei Wilders nog dat hij geen vertrouwen meer had in de vorming van een rechts kabinet. Hij had toen weinig fiducie in de stabiliteit bij het CDA.

'Koningin geschoffeerd'

Koningin Beatrix ontving gisteren de fractievoorzitters van de vier grootste partijen. VVD, CDA en PVV steunden toen het idee van VVD-leider Rutte om een concept-regeerakkoord te schrijven. Daar zou Rutte dan partijen bij zoeken die zich in dat akkoord konden vinden. Het schrijven van zo'n proeve van een akkoord is nu van de baan, zei Rutte.

ChristenUnie-fractievoorzitter Rouvoet vindt dat Rutte de koningin schoffeert door binnen een dag terug te komen van zijn eigen advies.

Rutte is het daar niet mee eens. "De politiek ontwikkelt zich vaak onvoorspelbaar. Er moet wel heel goed gekeken worden hoe dit staatsrechtelijk op een verstandige manier kan worden georganiseerd zodat de koningin haar functie in dit proces goed kan uitoefenen", zei Rutte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl