De fractieleiders van CDA en PVV willen dat VVD-leider Rutte een concept-regeerakkoord gaat schrijven. Dat hebben ze geadviseerd aan koningin Beatrix. Die consulteerde haar vaste adviseurs en de fractieleiders van VVD, PvdA, PVV en CDA.

VVD-leider Rutte herhaalde zijn wens om zelf een ontwerp-regeerakkoord te schrijven. Hij wil geen tijd verliezen en zei ook degene te zijn "die het beste weet wat de posities van de politieke partijen zijn". De VVD-leider wil op voorhand geen partijen en coalities uitsluiten.

CDA-fractievoorzitter Verhagen adviseerde de koningin om Rutte tot informateur te benoemen, zodat hij een proeve van een regeerakkoord kan schrijven. Daarbij zou Rutte partijen kunnen zoeken die zich in het akkoord kunnen vinden. "Nederland heeft snel een stabiele regering nodig", zei Verhagen.

Sleutel

Rutte zelf ziet nog steeds mogelijkheden voor een rechtse coalitie met gedoogsteun van de PVV. Volgens de VVD-leider is het aan PVV-leider Wilders om te zeggen of hij opnieuw over een rechtse samenwerking wil onderhandelen. "Hij heeft de sleutel in handen", zei Rutte na afloop van zijn bezoek aan de koningin.

PVV-leider Wilders vindt het ook een prima idee als Rutte eerst een zogenoemde proeve van een regeerakkoord schrijft. Dat liet hij per sms weten na afloop van zijn bezoek aan koningin Beatrix. Mocht dat niet lukken, "dan zijn nieuwe verkiezingen niet uit te sluiten", aldus Wilders. Hij wil verder de ontwikkelingen afwachten in het CDA. Vorige week keerden drie fractieleden zich tegen onderhandelingen met de PVV. Nu Ab Klink, de belangrijkste criticus, uit de Kamer is gestapt, zijn er volgens Wilders nog twee dissidenten over.

Meeschrijven

PvdA-leider Cohen wil graag samen met Rutte meeschrijven aan een concept-regeerakkoord. "Hij zou het niet alleen moeten doen", zei Cohen. Rutte ziet niets in zo'n samenwerking. Cohen heeft een voorkeur voor een middenkabinet van vijf partijen, met daarin PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Ook een kabinet met alleen VVD en CDA sluit de PvdA-leider niet langer uit. "Geen blokkades", zei hij.

STER reclame