NOS NieuwsAangepast

Wantrouwen van Klink leidde tot crisis

De formatiepoging van VVD, PVV en CDA is mislukt. Een brief van CDA-onderhandelaar en demissionair minister Ab Klink leidde woensdag tot een vertrouwenscrisis binnen de onderhandelingen.

Klink maakte in de brief (pdf) aan zijn partijvoorzitter Bleker en fractievoorzitter Verhagen duidelijk dat hij niets voelt voor politieke samenwerking met de PVV van Geert Wilders. Uit de formatiebesprekingen maakte Klink op dat het CDA door de PVV voortdurend zou worden uitgedaagd op zijn christelijke grondslag en democratische motieven.

"Hij stelde bij de komende presentatie van het akkoord met een volstrekt en totaal ander verhaal te komen dan de VVD en het CDA. Hij raadde de collega's aan om op dat moment maar een andere kant op te kijken en voorspelde dat de hoofden van de coalitiepartners rood zouden kleuren", schrijft Klink.

De tweede man van het CDA voorspelde dat Wilders "voluit op het orgel zou gaan" in zijn kritiek.

Klink was niet alleen in zijn tegenstand tegen de PVV. De CDA-Kamerleden Ferrier en Koppejan sloten zich bij hem aan.

Oplossing

Na een hele dag van intern partijoverleg en bemiddeling van minister Donner werd er een oplossing gevonden voor de crisis. Klink werd als onderhandelaar vervangen door Ank Bijleveld, waarna de fractie unaniem instemde om door te onderhandelen. Ook Klink schikte zich in die oplossing.

Donderdag spraken de drie partijen weer onder leiding van informateur Opstelten. CDA-fractievoorzitter Verhagen gaf in een twee uur durend overleg tekst en uitleg over de gebeurtenissen in het CDA van die afgelopen dagen. VVD en PVV gaven aan dat ze wilden nadenken over het verdere verloop van de onderhandelingen.

Een dag later bleek na een vijf uur durend overleg tussen de onderhandelaars dat de PVV geen vertrouwen meer had in het CDA en dat de formatie was mislukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl