NOS NieuwsAangepast

Crisis in Duitse chemie voorbij

De chemische industrie in Duitsland is de economische crisis vrijwel te boven. De productie ligt weer op het niveau van voor de recessie, zegt de branchevereniging VCI van de Duitse chemische industrie.

De sector is ook positiever over de ontwikkelingen van dit jaar dan een paar maanden geleden.

In het tweede kwartaal lag de capaciteitsbenutting in de fabrieken op 85,6 procent. Dat is evenveel als in het tweede kwartaal van 2008, toen de economische crisis nog moest uitbreken.

De productie steeg in het tweede kwartaal met 14,2 procent ten opzichte van vorig jaar en de omzet ging met 22,7 procent omhoog tot 41,6 miljard euro.

Export

De VCI rekent voor dit jaar op een omzetstijging binnen de chemiesector van achttien procent. Die verwachting lag enkele maanden geleden nog op tien procent.

Vooral de buitenlandse vraag naar Duitse chemische producten is sterk, met name vanuit China.

De chemiesector is de op drie na grootste bedrijfstak van Duitsland met grote multinationals als Bayer, Henkel en BASF. Er werken bijna 420.000 mensen.

Nederland

De opleving in de chemische industrie in Duitsland is ook goed nieuws voor Nederland. Van de totale export van Nederlandse chemische producten gaat circa 21 procent naar Duitsland.

Het gaat onder meer om coatings en kunststoffen voor de Duitse auto-industrie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl