NOS WielrennenAangepast

Laurent Fignon (50) overleden

Tweevoudig Tour de France-winnaar Laurent Fignon is op 50-jarige leeftijd overleden.

De Fransman leed al enige tijd aan kanker.

Fignon won de Ronde van Frankrijk in 1983 en 1984, maar verwierf misschien nog wel meer bekendheid tijdens de Tour van 1989. Na een zenuwslopende tijdrit op de Champs Élysees kwam Fignon tegen Greg Lemond acht tellen tekort voor zijn derde eindzege.

Fignon maakte van 1982 tot en met 1993 deel uit van het profpeloton. Naast zijn Tour-zeges, schreef hij verder onder meer de Ronde van Italië (1989), tweemaal Milaan-Sanremo, de Waalse Pijl en twee etappes in de Ronde van Spanje op zijn naam. Mede door zijn karakteristieke brilletje luidde zijn bijnaam Le Professeur.

"Niet alleen rivalen"

Lemond herdacht Fignon dinsdag als een van de grootste kampioenen in de wielergeschiedenis. "Het is een heel trieste dag", zei de Amerikaan in een reactie op de Franse televisie. "Fignon behoorde tot de grootheden binnen het wielrennen, die helaas veel te kampen heeft gehad met blessures. Hij was een heel, heel groot talent. Niet iedereen heeft dat ingezien. Hij was een unieke man."

Lemond had zijn eindzege in de Tour in 1989 graag met Fignon willen delen. "We waren eigenlijk beiden winnaar. Ik vond het altijd triest om te horen dat hij sprak over twee tourzeges in zijn loopbaan, terwijl we in 1989 allebei hadden kunnen winnen. We waren niet alleen rivalen, maar ook vrienden."

"Grote meneer"

Eddy Merckx meent dat het wielrennen met het overlijden van Laurent Fignon "een grote meneer en een superkampioen" verliest. "Ik waardeerde hem eerst en vooral als renner", reageerde de Belgische ex-vedette bij de Franse radiozender RMC. "Hij was een compleet renner. Anders kan je ook nooit de Tour de France winnen."

Merckx vervolgt: "Bovendien was het ook een eerlijke man. Hij gaf altijd zijn mening, zonder rond de pot te draaien. Een intelligent persoon, die altijd een heel goede wedstrijdanalyse had. Het is jammer dat hij zo vroeg is heengegaan. Vijftig jaar is veel te jong."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl