NOS NieuwsAangepast

Kritiek op werkwijze klimaatpanel

Het IPCC, het klimaatpanel van de VN, heeft traag en inadequaat gereageerd op de ontdekking van diverse fouten in zijn rapporten. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die onderzoek heeft gedaan naar de werkwijze van het IPCC.

Aanleiding voor het onderzoek was de groeiende kritiek op het panel. Zo stond in het laatste klimaatrapport dat de gletsjers in de Himalaya veel sneller smelten dan echt zo is en werd het deel van Nederland dat onder de zeespiegel ligt overdreven.

Reorganisatie

De commissie adviseert een drastische reorganisatie bij het IPCC om de onafhankelijkheid te kunnen garanderen. Zo moet er een uitvoerend comité met leden van buiten het IPCC en zelfs buiten de klimaatwetenschap worden opgericht dat als panel kan optreden.

Ook wordt de aanstelling van een uitvoerend directeur geadviseerd en moeten er formele kwalificaties worden opgesteld voor alle functies binnen de organisatie.

Controverses

Bestaande procedures moeten beter worden nageleefd, zodat afwijkende meningen en controverses duidelijker in de rapporten naar voren komen. De communicatie moet transparanter en alerter worden.

De conclusies van het onderzoek zullen naar verwachting in oktober worden besproken tijdens een algemene vergadering van het IPCC in Zuid-Korea.

Lees ook Vijf vragen over het IPCC-klimaatrapport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl