NOS NieuwsAangepast

Beelden gedrang Love Parade openbaar

De organisatie van de Love Parade in Duisburg heeft beelden van bewakingscamera's op internet gezet waarop het gedrang te zien is waarbij in juli van dit jaar 21 mensen de dood vonden.

De beelden zijn vrijgegeven omdat de organisatie daarmee de toedracht van het drama wil ophelderen. Volgens organisator Rainer Schaller is het gedrang door de politie veroorzaakt. "De Love Parade in Duisburg is dramatisch verlopen door de manier waarop de politie te werk ging", zegt Schaller in het blad Der Spiegel.

Politiekordons

Schaller zegt dat op de beelden van de beveiligingscamera's te zien is hoe door verschillende politiekordons de feestvierders in het gedrang kwamen. "Als die er niet waren geweest zouden die mensen nu nog leven".

Op het feest op 24 juli 2010 brak paniek uit bij een tunnel waar een enorme mensenmassa samenkwam om het festivalterrein op te komen. Daarbij werden 19 mensen verdrukt in de mensenmassa. Ook vielen er honderden gewonden. Later bezweken nog twee mensen in het ziekenhuis aan hun verwondingen.

Op de site dokumentation-loveparade staat behalve 22 uur aan beeldmateriaal van de bewakingscamera's ook een documentairefilm over de gebeurtenissen op 24 juli. Daarin wordt duidelijk uitgelegd waar de politiekordons zich bevonden en hoe de mensen het evenemententerrein konden betreden en verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl