NOS SportAangepast

Anton Geesink (76) overleden

Voormalig judokampioen Anton Geesink is op 76-jarige leeftijd in Utrecht na een kort ziekbed overleden. Hij lag de afgelopen weken in het ziekenhuis.

De in Utrecht geboren Geesink veroverde in 1961 als eerste niet-Japanner de wereldtitel in de zwaarste klasse en was ook in 1965 de beste van de wereld. In 1964 schokte hij het gastland door in Tokio olympisch goud te winnen ten koste van de Japanner Akio Kaminaga.

Geesink werd 21 keer Europees kampioen en won behalve zestien nationale judotitels ook drie nationale titels in het Grieks-Romeins worstelen. Hij is één van de achttien mensen met de tiende 'dan' en was vier keer Nederlands Sporter van het Jaar.

Wereldberoemd

Wereldberoemd werd Geesink in oktober 1964 toen hij 18.000 Japanners op de tribune aan het huilen kreeg op de Olympische Spelen in Tokio. Bij de finale alle categorieën judo versloeg de boomlange Nederlander de Japanse judoheld Akio Kaminaga.

Daarvoor had hij Kaminaga van de mat gesmeten. Geesink stapte vervolgens af op zijn 108 kilo wegende opponent, tilde hem op alsof het een kind was en zette hem terug op de tatami.

Geesink juichte niet na zijn overwinning en wees zijn aanstormende coach en een ploeggenoot terug naar de bank. Eerst bedankte hij met een verplichte buiging zijn tegenstander. Zo schrijft het protocol dat voor.

Betrokken bij de sport

Nadat hij een punt had gezet achter zijn judocarrière, bleef Geesink als bestuurder actief in de sportwereld. De eigenzinnige Utrechter was sinds 1987 lid van het Internationaal Olympisch Comité en lag regelmatig in de clinch met Nederlandse bestuurders.

In 1999 raakte hij in opspraak omdat de stichting Vrienden van Anton Geesink 5.000 dollar had aangenomen van het comité dat de Winterspelen van 2002 in Salt Lake City wilde organiseren. Hij kwam er vanaf met een berisping omdat hij "puur technisch" geen regels had overtreden.

In 2005 ontving Geesink samen met Ard Schenk, Sjoukje Dijkstra en Nico Rienks de Fanny Blankers-Koen Trofee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl