NOS NieuwsAangepast

Roken en kinderopvang duurder

Volgend jaar wordt een pakje sigaretten duurder en krijgen ambtenaren geen salarisverhoging.

Het demissionaire kabinet wil de tabaksaccijns verhogen met 25 cent. De ambtenarensalarissen zullen niet meer stijgen dan het inflatieniveau. Dat zijn een paar maatregelen die het demissionaire kabinet neemt om in 2011 3,2 miljard euro extra te bezuinigen.

Het demissionaire kabinet heeft een ook een akkoord bereikt over de begroting voor 2011.

Burgers ontzien

De Jager zei dat het bij de bezuinigingen voor het grootste deel gaat om maatregelen die de burgers zo min mogelijk raken. Hij zegt dat met name gesneden wordt in de overheid zelf. "In het eigen vlees", aldus De Jager.

Het kabinet wil vanaf 2012 bezuinigen op de kinderopvang en het schrapt voor bijna 700 miljoen euro aan maatregelen die bedoeld waren om de economie te stimuleren. De bezuinigingsmaatregelen moeten het begrotingstekort met anderhalf procent terugbrengen naar vier procent in december 2011.

ChristenUnie-proof

Demissionair vicepremier Rouvoet van de ChristenUnie zei dat de bezuinigingen "wel érgens gevoeld zullen worden. Gratis geld bestaat niet".

Rouvoet zei dat de bezuinigingen "ChristenUnie-proof" zijn. Hij vindt niet dat hij een nieuw kabinet geholpen heeft met de extra bezuinigingen. "Dat is niet mijn perspectief geweest", zei Rouvoet, "wel om op een verantwoorde manier een beter evenwicht in de overheidsfinanciën te brengen".

Prinsjesdag

De concrete plannen worden met Prinsjesdag bekendgemaakt. Mogelijk hebben VVD, CDA en PVV hun onderhandelingen over een nieuw kabinet dan afgerond.

De afgelopen weken sprak minister De Jager niet alleen in het kabinet over de begroting, maar ook met de onderhandelaars voor het nieuwe kabinet. Dat hoeft volgens De Jager nu iets minder te bezuinigen.

Tweede Kamer

Het demissionaire kabinet kondigde de besparingen vorig jaar al aan. Die zouden moeten worden binnengehaald door loonmatiging, maar daar is weinig van terechtgekomen.

Voor de zomer riep de Tweede Kamer het kabinet op die ruim drie miljard euro alsnog in te vullen en dat is nu gelukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl