NOS VoetbalAangepast

Martin Jol bedankt publiek

Ajax had zich tijdens de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Dinamo Kiev nog geen vier minuten verzekerd van een ticket voor het hoofdtoernooi van de Champions League of een uitzinnige trainer Martin Jol liep al met een microfoon op het speelveld.

"We waren hier om ons te kwalificeren en dat is gelukt", sprak de coach, die ondanks de geluidsversterking nauwelijks te verstaan was op de tribunes. "Met dank aan jullie. We zijn door 50.000 fans naar het hoofdtoernooi geschreeuwd. Bedankt."

Jol was later voor de pers beter te volgen. Bijvoorbeeld toen Miralem Sulejmani ter sprake kwam. De invaller, die nog in Amsterdam bivakkerde omdat het Engelse West Ham United geen werkvergunning voor hem kreeg, had met een snelle dribbel een groot aandeel in de tweede Ajax-treffer.

Weinig alternatieven

"Sulejmani deed het goed", erkende Jol. "Hij is dit seizoen sowieso goed bezig. Van mij hoeft hij ook niet weg, maar hij wil steeds verhuurd worden. Dan is het moeilijk praten. Maar we kunnen hem eigenlijk missen. Mido is er nog niet. In dat geval hebben we voorin weinig alternatieven voor onze spitsen. We gaan dus weer met hem praten. Maar dat deden we al, hoor."

Een relaxte avond was het niet geweest voor Jol. "Ik heb niet rustig op de bank gezeten, nee. Zij waren zeker in de eerste helft beter. Gelukkig misten ze enkele kansen. Maar ik ben heel blij met het resultaat. Ik ben hier vorig jaar gekomen om een prijs te pakken en kwalificatie voor de Champions League af te dwingen. Dat is nu gelukt. Maar we zijn er nog lang niet. Het moet nog veel beter."

"Zo tevreden"

Luis Suarez maakte tegen Dinamo Kiev de belangrijke 1-0, waarmee hij de basis legde voor de kwalificatie voor de Champions League. "Dit is heel belangrijk voor de club", begreep de opgeluchte aanvaller, die tussen de bedrijven door liet weten bij Ajax te zullen blijven. "Ajax heeft een paar jaar niet meegedaan in de Champions League. Ik ben zo tevreden. Met deze groep kunnen wij alles. We doen mee."

Doelman Maarten Stekelenburg behoedde Ajax in de eerste helft met een aantal uitstekende ingrepen voor een achterstand. "Het waren belangrijke reddingen, maar laten we niet vergeten dat we het met z'n allen hebben gedaan." De sluitpost, die op het WK ook al veel indruk maakte, had gezien dat zijn ploeg het voor rust erg moeilijk had. "Het ging best moeilijk. Als je dan uit het niets een goal maakt is dat lekker."

25 miljoen

Voor Ajax zijn de komende zes groepswedstrijden in eliteklasse van het Europese clubvoetbal niet alleen sportief van grote waarde. Minstens zo belangrijk is dat de huidige voetbaljaargang niet meer uitdraait op een financieel fiasco zoals het afgelopen seizoen.

Algemeen directeur Rik van den Boog verwacht dat de overwinning op Dinamo Kiev een extra omzet van 25 miljoen oplevert. Zonder de inkomsten van de Champions League leed de Amsterdamse club het afgelopen seizoen ruim 21 miljoen euro verlies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl