NOS NieuwsAangepast

Duitsland wil "snuffel-leger"

De Duitse minister van Defensie wil de dienstplicht afschaffen en de grootte van het leger met eenderde verminderen van 252.000 naar 163.500 soldaten.

Hij wil wel dat de dienstplicht in de grondwet verankerd blijft, maar jonge mannen zullen niet meer gedwongen worden om dienstplicht te vervullen.

De Duitse Bundeswehr is het laatste grote leger in Europa dat nog een dienstplicht kent. Tieners moeten dienen bij de strijdkrachten, of een maatschappelijke stage volgen in bijvoorbeeld een verzorgingscentrum.

Sinds juli van dit jaar was de diensttijd al verkort van negen tot zes maanden.

Vrouwen

Experts pleitten al voor een hervorming van het leger. De dienstplichtigen zouden in zes maanden tijd niet goed genoeg kunnen worden opgeleid voor een modern leger.

De minister wil een "snuffel-leger" (Schnupper-Wehrdienst) oprichten, waarin vrijwilligers twaalf tot 23 maanden de tijd krijgen om te ervaren of het leven in een beroepsleger iets voor hen is.

Ook vrouwen mogen zich aanmelden voor dit vrijwillige leger. Sinds 2001 mogen ze al vrijwillig dienen in het Duitse leger, maar er geldt geen dienstplicht voor vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl