NOS NieuwsAangepast

'Anne Frankboom' omgewaaid

In het centrum van Amsterdam is de zogenoemde Anne Frankboom omgevallen door de harde wind. De boom staat in de tuin van een pand aan de Keizersgracht en is door Anne Frank beschreven in haar dagboek.

Er zijn geen gewonden gevallen. Ook is er geen schade aan omliggende gebouwen.

De stam van de boom knapte op ongeveer een meter boven de grond. De kastanje viel daarop in een aangrenzende tuin.

Stutten

In de afgelopen jaren ontstond er controverse over de boom. Hoewel de boom ernstig was aangetast, waren omwonenden en sympathisanten tegen de kap. Vanwege de relatie met Anne Frank had de boom voor velen een emotionele waarde.

Het stadsdeel Amsterdam Centrum wilde de boom laten kappen, omdat die een gevaar inhield voor omwonenden. Als compromis werd besloten om de boom te stutten. Toen dat gebeurde in 2008 was de voorspelling dat de boom nog vijf tot vijftien jaar mee zou kunnen.

Ontsnappen

Anne Frank beschreef de boom drie keer in haar dagboek. "Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar", vertrouwde ze haar dagboek toe op 13 mei 1944.

Het kleine stukje groen kwam symbool te staan voor haar verlangen te ontsnappen uit het Achterhuis. Haar vader Otto zei ooit: "Alleen de gedachte aan de vrije natuur gaf haar troost. Zij verlangde ernaar toen zij zich als een vogel in een kooi voelde."

Loten

De 150 jaar oude boom was een van de oudste kastanjes van Amsterdam.

Toen duidelijk werd dat de dagen van de boom geteld waren, verzamelde de Anne Frank Stichting kastanjes van de boom om stekjes te kweken. Inmiddels hebben veel scholen in Europa een eigen Anne Frankboom. Ook staan er 150 loten van in het Amsterdamse Bos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl