1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Misverstand bij einde gijzeling Manilla

De beëindiging van de gijzeling in een bus in de Filipijnse hoofdstad Manilla was gebaseerd op een misverstand. De bus werd vanochtend gekaapt door een oud-politieman. De politie viel de bus met veel geweld binnen op basis van verkeerde informatie. Zeker zeven passagiers en de gijzelnemer zijn om het leven gekomen.

Door het misverstand ging alles wat mis kon gaan, mis. De broer van de gijzelnemer hielp de politie bij de onderhandelingsgesprekken. Hij werd later met geweld door de politie bij de bus vandaan gesleept. De gijzelnemer zag dat en werd boos, omdat hij dacht dat zijn broer gearresteerd werd. Hij eiste de vrijlating van zijn broer, maar die eis kwam niet aan bij de politie.

Na een minutenlange stilte begon de gijzelnemer te schieten. De politie greep in na het eerste schot door de banden van de bus lek te schieten. Daarna sloeg een arrestatieteam in het donker de ramen en deur van de bus in met een bijl.

Buschauffeur

Kort daarna wist de chauffeur van de bus weg te komen. De buschauffeur zei dat alle passagiers dood waren, maar die informatie bleek niet te kloppen. Veel gijzelaars bleken later nog in leven. Op basis van de verkeerde informatie ging de politie met volle kracht naar binnen en gooide traangas in de bus. Daarna werden er opnieuw schoten gehoord. Even later was te zien hoe een man dood uit het raam van de deur hing.

Of de politiecommando's ook passagiers hebben doodgeschoten of dat die zijn omgebracht door de gijzelnemer is nog onbekend.

Ten minste vier mensen konden later echter op eigen kracht het voertuig verlaten. De overige tien zijn later door hulpverleners naar buiten gedragen.

Scherpschutters

De bus werd vanmorgen met 25 mensen aan boord gekaapt door een gewapende man. Er zaten voornamelijk toeristen uit Hongkong in, samen met een tolk, chauffeur en fotograaf uit de Filipijnen. De bus stond vlakbij een park in het centrum van de stad en was omsingeld door scherpschutters.

In de loop van de dag liet de dader tien gijzelaars laten gaan, onder wie drie kinderen en een oudere man.

Agent

De gijzelnemer beschikte over een automatisch wapen. Hij was een voormalige politieagent die ontslag had gekregen nadat hij was beschuldigd van beroving en drugshandel. Daardoor verloor hij zijn recht op het pensioen dat hij vanaf komend jaar zou krijgen. De man eiste dat hij weer in dienst zou worden genomen.

Tijdens de gijzeling werd geprobeerd om op hem in te praten.

In een live-interview met een lokaal radiostation zei de gijzelnemer dat hij zijn gijzelaars zou doden als de politie zou proberen hem dood te schieten. "Ik zie het arrestatieteam, ze omsingelen me. Ik weet dat ze me zullen doden. Zeg dat ze weggaan, anders zal ik hier hetzelfde doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl