De Australische premier Julia Gillard wil na de verkiezingen van gisteren een minderheidsregering vormen. Ze is met drie onafhankelijke parlementsleden en de Groenen gesprekken begonnen. Die zullen waarschijnlijk voor zo'n regering geen ministers leveren, maar het kabinet wel gedogen.

Labor van Gillard en het conservatief-liberale oppositieblok van Tony Abbott zijn er beide niet in geslaagd om de meerderheid te veroveren. Labor is zeker van 72 zetels, de oppositie heeft er 70, maar komt vermoedelijk uit op 73.

De Groenen hebben meer dan 10 procent van de stemmen gekregen, maar halen door het districtenstelsel maar één zetel. Het parlement in Canberra telt 150 zetels.

Afgestraft

Abbott vindt dat Gillard als verliezer geen nieuwe regering mag vormen. Zoals het er nu naar uitziet Labor verloor elf van zijn 83 zetels.

De oppositieleider liet daarom weten ook zelf met de onafhankelijke parlementsleden te gaan praten. "Het is nog nooit eerder voorgekomen dat een regering in zijn eerste termijn zo werd afgestraft", stelt Abott. "Een Labor-kabinet zal verdeeld zijn en niet functioneren."

Meeste stemmen

Gillard stelt juist dat zij wel aan zet is, omdat haar partij wel de meeste stemmen heeft gekregen. Volgens de voorlopige uitslag haalt Labor 50,7 procent van de stemmen, tegen 49,3 voor de oppositie.

Het is voor het eerst sinds 1940 dat geen van de grote partijen een absolute meerderheid haalt in het parlement.

STER reclame