Het Niemeyer Tabaksmuseum gaat zijn deuren sluiten. Op 1 januari 2011 houdt het museum op te bestaan. Tabaksfabrikant Niemeijer vindt het niet langer maatschappelijk verantwoord rookwaar in een museum te etaleren.

Ook is er na bezuinigingen binnen het bedrijf geen geld meer voor. De fabrikant van onder meer shag heeft te maken met dalende verkopen.

Privécollectie

Het museum werd eind jaren 50 opgericht en kwam voort uit een privéverzameling. De collectie toont de geschiedenis van het tabaksgebruik vanaf de ontdekking in Amerika in de vijftiende eeuw tot nu. Het was de afgelopen jaren gehuisvest in het Noordelijk Scheepvaart Museum in Groningen.

Niemeyer belooft dat de collectie "op professionele wijze zal worden overgedragen of verkocht". In een advertentie in landelijke dagbladen roept het bedrijf voormalige schenkers of verkopers op zich te melden. Mensen die een voorwerp aan het museum hebben geschonken, kunnen tot 1 november contact opnemen met het museum om het terug te krijgen. Verkopers kunnen het object tegen de huidige taxatiewaarde terugkopen.

Andere stukken zullen worden aangeboden aan andere musea of geveild. Stukken die een band hebben met Noord-Nederland, zoals Fries zilverwerk of verpakkingen, worden gedoneerd aan het scheepvaartmuseum.

STER reclame