NOS NieuwsAangepast

GM wil terug naar de beurs

De Amerikaanse autogigant GM heeft een eerste stap gezet om terug te keren naar Wall Street. Het bedrijf diende gisteravond een aanvraag in voor een beursgang. In het 700 pagina's tellende document somt het bedrijf alle kansen en risico's voor beleggers op.

Details over hoeveel aandelen er zullen worden aangeboden zijn nog niet bekendgemaakt. Ook is er nog geen datum bekend. Analisten verwachten dat het bedrijf tussen oktober en het eind van het jaar terug wil zijn op de beurs en dat het in eerste instantie zal gaan om een bedrag van 20 miljard dollar.

Het bedrijf uit Detroit maakt onder meer de merken Chevrolet, Buick en Cadillac.

Failliet

GM verdween vorig jaar van de beurs toen het bij een faillissement 50 miljard dollar staatssteun van de Amerikaanse regering moest ontvangen. De regering-Obama had sindsdien ruim 60 procent van het bedrijf in handen. Hoeveel van die aandelen beschikbaar komen is nog niet bekend, maar bronnen stellen dat de Amerikaanse regering zijn meerderheidsbelang wil opgeven.

GM heeft de terugkomst op de Amerikaanse beurs de naam 'Operatie Dageraad' meegegeven. Het 102 jaar oude bedrijf hoopt dat er met de actie snel een einde komt aan het gebruik van de spotnaam Government Motors.

Winst

Sinds de doorstart heeft GM er hard aan gewerkt om het bedrijf af te slanken. Twaalf fabrieken werden gesloten en minder succesvolle merken als Pontiac, Saab en Hummer werden afgestoten. Ook werd een loonmatigingsdeal gesloten met de vakbonden, die het traditioneel hoge salaris in de sector terugbracht.

Door de maatregelen maakt het bedrijf voor het eerst in jaren weer winst. De eerste twee kwartalen van dit jaar werden positief afgesloten met een winst van 2,2 miljard dollar.

Overigens zat de groei vooral in de opkomende markten als China en Brazilië en bleef de verkoop in traditionele markten als de VS en Europa achter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl