NOS NieuwsAangepast

Militair: Facebookfoto's ondoordacht

De Israëlische militair die foto's van Palestijnen op haar Facebook plaatste, heeft toegegeven dat ze "ondoordacht" heeft gehandeld. Wel blijft de 26-jarige Eden Aberjil erbij dat de foto's niet vernederend zijn.

Op de foto's is de vrouw glimachend afgebeeld met op de achtergrond vastgebonden en geblinddoekte Palestijnen. De foto's, die al enige weken geleden zijn geplaatst, stonden in een album met de naam 'Het leger: de beste dagen van mijn leven'. Ze veroorzaakten maandag veel ophef in Israël, nadat ze ontdekt waren door de media. De foto's zijn inmiddels van de Facebookpagina verwijderd.

De foto's waren genomen als herinnering aan haar tijd in het leger, verklaarde Aberjil voor verschillende radiostations. "Er is geen geweld en geen intentie om iemand te vernederen op die foto," verdedigde ze zich.

Aberjil, die voor de radio volhield 'modelsoldaat' te zijn geweest, heeft inmiddels tientallen doodsbedreigingen gekregen. Aberjil: "Het verbaast me hoeveel mensen vrede willen, en ik ben kennelijk degene dat verhindert." Ze voegde eraan toe niet bang te zijn geworden van de doodsbedreigingen.

Ethische standaarden

Het Israëlische leger heeft met afkeuring gereageerd op foto's. In een gesprek met de BBC noemde woordvoerder Barak Raz van het Israëlische leger het plaatsen van de foto's "schandelijk gedrag van een jonge militair". Volgens Raz was het plaatsen van de foto's niet in overeenstemming met de "geest en de ethische standaarden die we allemaal nastreven".

Een andere legerwoordvoerder nam het juist voor Aberjil op. "Dit is een dienstplichtigenleger en sommige militairen begrijpen de ernst van de situatie niet waarin zij zich bevinden en de taak die zij van het leger hebben gekregen", aldus kapitein Arye Shalicar.

Aberjil had een paar weken celstraf kunnen krijgen voor het plaatsen van de foto's, ware het niet dat zij inmiddels is afgezwaaid.

Mensenrechten

Met de afkeurende reactie van het Israëlische leger leek de kwestie afgedaan. Maar mensenrechtenorganisaties laten het Israëlische leger er niet zo snel mee wegkomen. Ze wijzen erop dat de foto's van Aberjil geen incident zijn, maar een symptoom van een breder gedrag van het Israëlische leger om Palestijnen te vernederen.

Palestijnse organisaties zeiden dat de foto's precies de "mentaliteit van de bezetter" weergaven. "Ze zijn trots op de vernedering van Palestijnen", aldus een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit. "De bezetting is onrechtmatig en immoreel."

Het Israëlische Comité tegen Marteling zei dat Israël meer moet doen om de vernedering van Palestijnen te stoppen. "Het probleem is dat het leger die vrouw wel kan veroordelen, maar dat is niet genoeg. Het leger moet de militairen leren dat Palestijnen burgers zijn met mensenrechten. Ze moeten hen behandelen als mensen in plaats van als achtergrond voor een foto."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl