Aanslag op Timo-school in Uruzgan

Aangepast

In de Afghaanse provincie Uruzgan is zondagnacht een aanslag gepleegd op de Timo-school. Dat meldt hulporganisatie Save the Children.

Er zouden geen slachtoffers zijn. Wel zijn enkele lokalen en de administratie "aanzienlijk beschadigd" volgens de organisatie. Het is nog onduidelijk wie de aanslag gepleegd heeft.

De school is opgericht door de ouders van de omgekomen Nederlandse militair Timo Smeehuijzen in samenwerking met Save the Children. De familie van Timo heeft haar afschuw uitgesproken over het incident.

Autobom

De 20-jarige soldaat Timo Smeehuijzen kwam in 2007 door een autobom om het leven. Daarbij stierven ook zeven Afghaanse kinderen. De ouders wilden de herinnering aan Timo levend houden en daarom iets doen "in de geest van hun zoon". Ze haalden in totaal 225.000 euro op om Afghaanse kinderen onderwijs te laten volgen. Met het geld kon in de plaats Shah Mansoor de Timo-school worden gebouwd.

Lokale leiders in Uruzgan steunden het initiatief en zeiden in te staan voor de veiligheid van de leerlingen. Dat was nodig omdat in Afghanistan veel partijen vinden dat meisjes geen onderwijs mogen krijgen. De directeur van het Ministerie van Onderwijs in Uruzgan opende de basisschool afgelopen mei officieel.

Op de school volgen 250 jongens en meisjes onderwijs.

STER Reclame