NOS NieuwsAangepast

Olieveld ontdekt in Afghanistan

In het noorden van Afghanistan is een groot olieveld ontdekt. De vondst werd gedaan door een team van Afghaanse en internationale geologen.

Volgens een eerste schatting kunnen er uit het veld, op de grens van de provincies Balch en Shiberghan, zo'n 1,8 miljard vaten olie gehaald worden. Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Mijnbouw verwacht dat er nog meer olie in het veld zit.

Afghanistan heeft eerder al zijn bodemschatten geraamd op een totale waarde van drie biljoen dollar. Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte een voorzichtiger schatting, van een biljoen dollar.

Interesse

Door oorlogen en de gebrekkige infrastructuur is het lastig om grote maatschappijen te interesseren voor de winning van de bodemschatten. In de bodem van Afghanistan zitt behalve olie ook ijzererts, koper en lithium.

De Chinese koperproducent Jiangxi Copper was in 2007 als een van de eerste grote bedrijven in Afghanistan actief. Het bedrijf begint waarschijnlijk dit jaar met het delven van koper in een mijn ten zuiden van de hoofdstad Kaboel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl