NOS NieuwsAangepast

Suriname: 'Des is pres'

Door verslaggever Jeroen Wollaars

Vooraf ging het gerucht dat niemand minder dan de Colombiaanse zangeres Shakira naar het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo zou komen. Of dat heeft bijgedragen aan het feit dat tienduizenden mensen zich op het plein verzamelden is de vraag, want 'Des' kreeg dat waarschijnlijk op eigen kracht ook wel voor elkaar. Want 'Des is Pres' en dat moet gevierd worden.

Formeel is de inaugurele receptie aangeboden aan het volk door, zoals het programma zegt, 'President Zijne Excellentie Desire D. Bouterse'. In werkelijkheid is er weinig formeels aan.

'My way'

Na optredens van het nieuwe multi-etnische koor, Conchita Berggraaf en de Nederlandse Bryan Bijlhout - die het lievelingslied van de president zingt, 'My Way' - verschijnt Bouterse op het podium, om meteen daarna weer te verdwijnen. Even is er verwarring. Komt Shakira nu? Maar na een tijdje is Bouterse terug.

Hij had in zijn inaugurele speech al gezegd zich erop te verheugen om los van papier te praten. En dat deed hij, vooral in het Sranang Tongo. Hij speelde met het publiek, zweepte de mensen op, stelde zijn ministersploeg voor en vroeg om steun van het volk.

Rommel

Vanavond geen uithalen naar Nederland, zoals hij dat bij de officiële plechtigheid wel deed. Vanavond stak hij vrij verrassend hand in eigen boezem. "In feiten hebben wij die rommel gemaakt, dat betekent dat wij die rommel moeten opruimen", zei de nieuwe president.

De vraag is of Bouterse zelf het goede voorbeeld gaat geven. Achter het podium, aan de overkant van de straat, ligt Fort Zeelandia. De plek waar in december 1982 vijftien tegenstanders van de toen-nog-legerleider Bouterse werden vermoord. En juist vandaag stond er daar een schouw gepland.

Ziek

De rechtbank in de strafzaak tegen Bouterse, die verdacht wordt opdracht te hebben gegeven voor de moorden, wilde de locatie bekijken. Maar de aanklager meldde zich ziek en dus wordt er alleen maar gefeest vandaag. Wanneer de schouw wel wordt gehouden, is nog niet bekend.

Tegenstanders van de nieuwe president vrezen dat het strafproces verdere vertraging zal oplopen, nu Bouterse weer aan de macht is. Al was het maar omdat Harvey Naarendorp, stafchef van Bouterse, openlijk twijfelt aan het nut van het proces. Dat zou "geen verzoening" kunnen brengen. Liever ziet hij een Waarheidscommissie aan het werk gaan.

Genegeerd

Dan moet Bouterse daar wel voor willen verschijnen, want net zoals Shakira zich op het Onafhankelijkheidsplein niet liet zien, heeft ook Bouterse zijn eigen proces tot nu toe genegeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl