NOS NieuwsAangepast

Beurzen verwelkomen Duitse groei

De Europese beurzen zijn als reactie op het hoger dan verwachte groeicijfer van de Duitse economie positief aan de dag begonnen. De euro steeg naar 1,29 dollar.

De Duitse groei overschaduwt de zorgen over de stabiliteit van het herstel van de wereldeconomie, waardoor Wall Street gisteren voor de derde achtereenvolgende dag in de min sloot.

In Europa staan de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt op winst. Ook het Damrak opende 0,7 procent hoger.

Snellere groei

De Duitse economie is in het tweede kwartaal veel sneller gegroeid dan verwacht. Vergeleken met het eerste kwartaal bedroeg de groei 2,2 procent.

Het is de sterkste kwartaalgroei in Duitsland sinds de hereniging twintig jaar geleden. In het eerste kwartaal was de groei 0,5 procent.

De groei in het tweede kwartaal is een eerste raming en is hoger dan analisten hadden verwacht. Die waren uitgegaan van een groei van 1,4 procent. Vorige jaar kromp de Duitse economie met 4,7 procent.

Vertrouwen

De Duitse economie profiteert van de aantrekkende wereldeconomie. De industrie krijgt meer orders en de export is gestegen. Bovendien stijgt het vertrouwen in de economie. Sectoren die het goed doen zijn onder meer de chemie en de autobranche.

Vandaag komt het CBS met een nieuwe raming over de groei van de Nederlandse economie. Die is sterk op Duitsland gericht en mogelijk profiteert Nederland van het Duitse herstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl