Vallende sterren boven Nederland

time icon Aangepast

Met wat geluk is de komende twee nachten de jaarlijkse meteorenregen Perseïden weer te zien. Verwacht wordt dat er zo'n honderd meteoren, ook wel vallende sterren genoemd, te zien zijn.

De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren naar beneden komen. De stofjes zijn niet groter dan zandkorrels en verbranden in de atmosfeer van de aarde. Die kleine brokjes steen vliegen zo hard door de dampkring van de aarde dat er een lichtflits te zien is. Het lichtspoor kan één tot zes seconde duren, met spectaculaire vallende sterren.

Honderd vallende sterren

Omdat het ook nieuwe maan is, verwachten sterrenkundigen dat de oplichtende deeltjes goed zichtbaar zullen zijn. Vooral in de nacht van donderdag op vrijdag komen er wel honderd van die deeltjes per uur naar beneden.

De Perseïden zijn zichtbaar omdat de aarde de baan van de komeet Swift-Tuttle kruist. Dat gebeurt één keer per jaar rond deze tijd.

Donkere plek

Om de vallende sterren te zien, is geen apparatuur nodig, ze zijn met het blote oog waar te nemen. Het best lukt dat vanaf een donkere plek, waar niet veel licht brandt.

Uiteindelijk ligt het aan het weer of er iets te zien is vannacht. Vorig jaar was het te bewolkt om de sterrenregen te zien. Vanavond voorspelt WeerOnline dat het droog blijft met opklaringen. In het oosten en zuidoosten is er eerst nog veel bewolking, maar ook daar wordt het overwegend helder. Wel is er lokaal er kans op een mistbank.

STER Reclame