NOS NieuwsAangepast

Parkeeroorlog rond Schiphol

Door redacteur Olof van Joolen

Er is een felle concurrentiestrijd losgebarsten tussen Schiphol en bedrijfjes in de directe omgeving met als inzet: de langparkeerder. De afgelopen jaren zijn er zo'n twintig firma's gekomen binnen een paar kilometer van de luchthaven waar reizigers hun auto voor een veel voordeliger tarief kunnen neerzetten als op het langparkeerterrein van de luchthaven P3.

Op dit moment staan er ruim vijfduizend auto's geparkeerd op terreinen van parkeerbedrijven. Dat blijkt uit gegevens van de vergelijkingswebsite Parkerenschiphol. Dat is de helft van de capaciteit van P3. Parkeren bij de concurrenten kan volgens Hildebrand van Kuyeren van Parkerenschiphol flink schelen.

Wie veertien dagen op vakantie gaat, betaalt bij Schiphol op lang parkeren 124 euro terwijl de goedkoopste concurrent het voor iets meer dan 80 euro doet.

Groot succes

Het recept van de parkeerbedrijven is vergelijkbaar. Ze huren een stukje land of leegstaand bedrijfsterrein vlakbij het vliegveld en zetten het zo vol mogelijk met auto's. Pendelbusjes brengen de reizigers vervolgens naar de vertrekhal.

Commercieel zijn de bedrijven een groot succes. Travel Parking Services, één van de eerste, met 2100 plekken verwacht dit jaar een omzet van 1,2 miljoen euro.

Smart Parking

Schiphol zegt de concurrentie duidelijk te voelen. De parkeerinkomsten van de luchthaven liepen vorig jaar met ruim 11 miljoen euro terug tot iets meer dan 70 miljoen.

Dat kwam volgens directeur Otto Ambagtsheer van Schiphol Consumers door het dalende aantal passagiers, maar zeker ook door de concurrentie. "Wij vinden het goed dat die concurrentie er is. Het houdt ons scherp", zegt de directeur.

Inmiddels heeft Schiphol de aanval ingezet op de concurrenten met een extra voordelig lang parkeertarief. Dit is 5 euro per dag. Het zogeheten Smart Parking is alleen beschikbaar voor reizigers die langer vantevoren reserveren. De prijs wordt weer hoger naarmate de klant later boekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl