De AIVD heeft bijna een half jaar een moslimextremistische website gerund om radicale moslims op te sporen. De site was een succes, maar moest kort geleden worden gesloten omdat bezoekers plannen maakten om andere websites te hacken. Als dat was gebeurd, had dat de AIVD in opspraak kunnen brengen.

De nepwebsite was opgezet door een IT-specialist. Hij had het plan zelf bij de AIVD ingediend. Kort na de start telde de site 150 actieve forumleden.

Al-Shahab

De dienst vond dat een ideale manier om radicale moslims op internet op te zoeken, zegt verslaggever Robert Bas. "Op die manier kan de AIVD mooi in kaart brengen welke radicale elementen er rondlopen."

Eerder deze week werden in de VS Amerikanen van Somalische afkomst aangehouden. Dat gebeurde onder andere op basis van informatie uit Nederland, zegt Bas. "De Somaliërs hadden een samenzwering gepland. Ze stuurden geld naar de radicale beweging al-Shabab en ronselden ook mensen voor de beweging." Deze informatie had de AIVD op internet verzameld.

Enerzijds is de AIVD wel trots op deze werkwijze omdat ze er, volgens verslaggever Robert Bas, internationaal aanzien mee hebben verworven. "Andere kant van het verhaal is dat ze niet heel erg blij zijn met deze publiciteit omdat de werkwijze van de AIVD nu wel op straat komt te liggen."

STER reclame