NOS NieuwsAangepast

Werkloze moet uitzendbaan aannemen

Werklozen die een uitkering aanvragen moeten binnenkort ook uitzendbanen accepteren. Wie een passende uitzendbaan weigert, kan zijn uitkering verliezen. Dat hebben uitkeringsinstantie UWV en de vereniging van uitzendbureaus afgesproken.

Verschillende uitzendbureaus zullen medewerkers op de Werkpleinen in het land plaatsen. Een Werkplein is het vroegere Centrum voor Werk en Inkomen.

Op een aantal werkpleinen in Nederland was het al langer mogelijk om uitzendbanen te krijgen, maar dat gebeurde allemaal vrijwillig. Nu worden werklozen verplicht om zich op het werkplein bij uitzendbureaus te melden.

Speeddates

Het UWV wil mensen snel aan het werk krijgen door onder meer speeddates. "Vijftien uitzendbureau's presenteren zich dan op één van onze werkpleinen", legt Marjanne de Groot van UWV uit. "Werkzoekenden kunnen daar iets van hun gading zoeken. Per keer nemen 250 mensen enthousiast deel aan die speeddates, dus dat gaat de goede kant op."

In Den Bosch is een succesvolle proef gedaan met de nieuwe werkwijze, die in september landelijk wordt ingevoerd.

Volgens Remco Icke van de branchevereniging van uitzendbureau's zijn de speeddates succesvol. "We hebben in Den Bosch heel veel mensen geplaatst. Het bemiddelen gaat met name om mensen die relatief kort werkloos zijn, korter dan drie maanden. Dat zijn mensen die makkelijk te plaatsen zijn en waar geen tijd aan verloren moet gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl