NOS NieuwsAangepast

Homohuwelijk Californië dichterbij

In Californië hebben voorstanders van het homohuwelijk een belangrijke overwinning geboekt. Het verbod in de staat op het homohuwelijk is volgens een federale rechter discriminerend en druist daarom in tegen de grondwet. Tegenstanders van het homohuwelijk kondigden direct na de uitspraak aan dat ze in beroep gaan.

De rechter zei dat er geen 'rationele basis' was voor het verbod en bepaalde dat homoparen vanaf vrijdag mogen trouwen. De beslissing werd door voorstanders met gejuich ontvangen.

Reacties

De Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger noemde het besluit "een mijlpaal op de weg van Amerika naar vrijheid en gelijkheid voor iedereen".

Tegenstanders zeiden dat de rechter zijn eigen agenda erdoor gedrukt had. "Dit is een schaamteloos onconstitutioneel besluit, want het huwelijk staat niet in de grondwet", zei een opponent.

Referendum

De inwoners van Californië stemden in 2008 in een referendum voor een verbod op het homohuwelijk. Een minieme meerderheid van de Californische kiezers vond toen dat het huwelijk uitsluitend een verbond is tussen man en vrouw.

Voor het verbod was het in Californië korte tijd mogelijk om met iemand van hetzelfde geslacht te trouwen. De 18.000 huwelijken die in die periode gesloten werden, bleven wel geldig.

Het homohuwelijk wordt momenteel erkend in de Amerikaanse staten Massachusetts, Iowa, Vermont, Maine en Connecticut.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl