Laura Dekker is vanochtend om 9.00 uur met haar vader uit het Zeeuwse Den Osse naar Portugal vertrokken. Onderweg controleren ze of alle apparatuur van haar zeilboot Guppy werkt.

"We willen er even helemaal zeker van zijn dat de boot echt goed is. Het is de laatste grote testvaart. Vanaf Portugal start ik mijn reis officieel en vaar ik alleen verder richting Canarische Eilanden", vertelde de jonge zeilster in het Radio 1 Journaal..

Zin

Waarschijnlijk vertrekt Laura over een maand vanuit Portugal voor haar solo-zeiltocht rond de wereld. Gisteravond gaf de 14-jarige nog een afscheidsfeestje voor familie en vrienden. Daarna heeft ze op haar boot geslapen.

In Den Osse waren veel internationale media vertegenwoordigd om haar vertrek vast te leggen. Volgens verslaggever Tako Rietveld stonden er zo'n twintig cameraploegen op de kade, waaronder ook Duitse en Franse ploegen. Laura vertelde de pers dat ze "er heel veel zin in" heeft.

Toezicht

Het was lange tijd onzeker of Laura wel mocht vertrekken. De Raad voor de Kinderbescherming bemoeide zich ermee en liet Laura onder toezicht plaatsen van Jeugdzorg.

Vorige week hief de kinderrechter in Middelburg de ondertoezichtelling van het zeilmeisje op.

STER reclame