Opstelten begint met gesprekken

time icon Aangepast

Informateur Ivo Opstelten begint donderdagochtend aan de gesprekken tussen VVD, PVV en CDA. Hij heeft de fractieleiders uitgenodigd voor een gezamenlijk overleg.

Zoals verwacht werd VVD-voorzitter Opstelten woensdag door koningin Beatrix benoemd tot de nieuwe informateur. De koningin vraagt hem een onderzoek in te stellen naar "de spoedige totstandkoming van een stabiel kabinet van VVD en CDA dat met de steun van de PVV kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal", zo staat in een verklaring van de RVD.

VideochatOm 11 uur beantwoordt politiek verslaggever Ron Fresen uw vragen over de formatie tijdens een speciale videochatStel nu alvast uw vragen.

Benoeming

De benoeming van Opstelten, ex-burgemeester van Utrecht en Rotterdam, komt niet als een verrassing. De drie fractievoorzitters van VVD, CDA en PVV hebben aangedrongen op zijn benoeming.

Volgens zijn voorganger Lubbers moet Opstelten nu het serieuze en lastige werk gaan doen. Lubbers constateerde een "ferme wil" bij de drie rechtse partijen. Maar Opstelten moet nu proberen een concept-regeerakkoord en een gedoogakkoord op te stellen.

Kwesties

Over een aantal lastige kwesties moet rechts het eens worden, zoals de bezuinigingen van 18 miljard euro, het immigratie- en integratiebeleid en de aanpak van veiligheid.

CDA-fractievoorzitter Verhagen ziet een "redelijke kans van slagen" voor de onderhandelingen. Na het debat met informateur Lubbers hebben Rutte, Wilders en Verhagen al samen bij elkaar gezeten.

STER Reclame