NOS NieuwsAangepast

Boekenmarkt nog steeds populair

Door verslaggever Pauline Broekema

"Zo tegen half elf beginnen er moordneigingen bij mij op te komen." Schrijver-dichter Gerrit Komrij was als eregast op de 22ste Deventer boekenmarkt.

Al vroeg ging hij langs de kramen om, naar zijn zeggen, bezoekers te mijden. Komrij doelt op publiek dat zich voor de kramen posteert en volgen hem niemand een blik gunt. De boekenoogst van Komrij is dan ook gering, zei hij live op RTV Oost. "Een boek over schaatsenrijden en één over sierkunst in de banketbakkerij."

Pinautomaat

Zes kilometer markt, 878 kramen, de Deventer Boekenmarkt is nog steeds populair onder antiquariaten en boekhandelaren. Ondanks de onstuimige groei van de internetverkoop.

De jaarlijkse markt blijft de topper voor de branche. Anjo de Bont van de organisatie: "Er is nog steeds een wachtlijst van handelaren die hier willen staan".

Hoewel de markt om half tien openging, is het om half acht al redelijk druk. Twee vroege bezoekers staan bij de pinautomaat, een vader en zijn dochter. De man steekt de bankbiljetten weg en zegt bezwerend tegen de dochter: "Dit wil niet zeggen dat we het allemaal gaan gebruiken." Het klinkt weinig overtuigend.

Geluk

Vooral de eerste uren kun je scoren. Een echtpaar streept op een lijst af wat er zojuist is gekocht: louter boekenweekgeschenken.

Of er nog altijd verrassingen te vinden zijn? "Jazeker", zegt De Bont. Zij vertelt over de vondst waar iedereen van droomt, namelijk de bezoeker die in Deventer op goed geluk een kartonnen doos vol boeken kocht. Met een verrassing, want toen hij de boeken 's avonds uit de doos haalde, lag op de bodem een ets van Rembrandt als toegift.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl