NOS NieuwsAangepast

Nederlandse missie in Uruzgan voorbij

Vanochtend kwam na vier jaar een eind aan de Nederlandse missie in Uruzgan. Op Kamp Holland werd de Nederlandse vlag van de Task Force Uruzgan verwisseld voor die van de nieuwe bevelhebbers, een team van Amerikanen en Australiërs.

De bevel-overdracht ging gepaard met bescheiden ceremonieel vertoon. Er waren geen hoge Nederlandse militairen of politici bij.

Ruim de helft van de 1400 Nederlanders is al weg uit Uruzgan. De anderen keren de komende maanden terug, net als het Nederlandse materieel. In de afgelopen vier jaar zijn 24 Nederlandse militairen om het leven gekomen, 140 Nederlanders raakten gewond.

Toewijding

De missie begon in 2006 en werd in 2008 verlengd. De discussie over een nieuwe verlenging leidde in februari tot de val van het kabinet-Balkenende IV.

In een persoonlijke boodschap schrijft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken dat hij diep onder de indruk is van de professionaliteit en toewijding die alle uitgezonden Nederlanders hebben getoond.

"Nederland heeft zijn verantwoordelijkheid genomen en de schouders onder veiligheid en wederopbouw in Afghanistan gezet", schrijft Verhagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl