In Duitsland wordt de druk op burgemeester Sauerland van Duisburg om af te treden steeds groter. Belangrijke politici uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben in de media indirect op zijn vertrek aangedrongen.

Premier Hannelore Kraft zei tegen de krant 'Rheinische Post' dat de burgemeester en andere verantwoordelijken in het stadsbestuur uiteindelijk "hun politieke verantwoordelijkheid moeten nemen".

'Morele verantwoordelijkheid'

Ook de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat, Ralf Jäger, stuurt aan op het vertrek van Sauerland. "Sauerland heeft een morele verantwoordelijkheid", zei de minister op de Duitse televisie. "Het zou goed zijn als de burgemeester snel antwoord geeft op de vraag of hij het moreel kan verantwoorden dat er zoveel fouten zijn gemaakt voor en tijdens de Love Parade."

Voor het stadhuis van Duisburg demonstreerden vandaag zo'n tweehonderd demonstranten tegen de burgemeester. Ze riepen Sauerland op om af te treden en eisten tevergeefs dat hij naar buiten zou komen. De demonstranten hielden ook een minuut stilte voor de 21 slachtoffers.

Rapport

Gisteren werden de eerste bevindingen bekendgemaakt van het onderzoek naar de ramp in Duisburg, waarbij 21 doden vielen. Het voorlopige rapport was vernietigend voor de verantwoordelijken.

Volgens Jäger tonen de eerste onderzoeksresultaten aan dat de gemeente Duisburg het toestond dat de organisator vluchtwegen veel kleiner maakte dan wettelijk is toegestaan.

Bovendien zegt het rapport dat waarschuwingen van de politie zijn genegeerd, er veel te weinig beveilingspersoneel was en het volstrekt onverantwoord was dat er maar één toegangsweg tot het festivalterrein was.

'Niet verantwoordelijk'

Sauerland denkt naar eigen zeggen niet aan opstappen. Hij vindt zelf dat hij niet verantwoordelijk is voor het drama en zegt mee te willen helpen aan het onderzoek naar de oorzaak.

De burgervader kan vanwege de kritiek op zijn functioneren niet meer in het openbaar optreden en wordt extra beveiligd. Sauerland werd zondag nog uitgejouwd, toen hij 's avonds de plek van het ongeluk bezocht.

Rouwdienst

Zaterdag wordt in Duisburg een rouwdienst georganiseerd. Bondskanselier Merkel en de kersverse bondspresident Wulff zullen daarbij aanwezig zijn. Ook zullen in heel Duitsland de vlaggen halfstok hangen.

Sauerland komt zelf niet naar de dienst. Hij zegt de nabestaanden niet te willen kwetsen.

STER reclame