Unesco: Galapagos niet meer bedreigd

Aangepast

De Galapagoseilanden hebben niet langer de status van bedreigd werelderfgoed. Dat heeft Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, gisteren besloten tijdens een top in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia.

Ecuador, waar de eilandengroep bij hoort, heeft maatregelen genomen om de natuur beter te beschermen. Zo besloot de regering in Quito onder andere dat illegale bewoners van de eilanden terug moesten naar het vasteland. Ook werd gewerkt aan betere regulering van het toerisme.

Status

Daardoor staan de Galapagoseilanden er volgens Unesco er nu een stuk beter voor dan in 2007. In dat jaar besloot de Unesco het gebied de status van bedreigd werelderfgoed te geven, omdat de natuur in gevaar kwam door toerisme, immigratie en overbevissing.

Met de status van wereldcultuurerfgoed probeert de Unesco overheden te dwingen meer te doen aan bescherming van cultureel of historische belangrijke plaatsen.

Op de lijst van bedreigde plekken staan nu nog een dertigtal plaatsen, zoals het oude centrum van Jeruzalem en middeleeuwse kerken in Kosovo. Aan de lijst werden gisteren ook de tombes van de Buganda koningen in Oeganda toegevoegd, die bij een brand in maart zwaar beschadigd raakten.

Zeeleven

De Galapagoseilanden liggen duizend kilometer uit de kust van Ecuador, in de Pacifische Oceaan. Bij de eilandengroep horen vijftien grotere en ruim honderd kleine eilanden, waarvan een groot deel onbewoond is.

De eilanden staan bekend om de unieke flora en fauna, die op de afgelegen eilandengroep een heel eigen ontwikkeling doormaakten. Charles Darwin bezocht de eilandengroep in 1835 en kreeg daar inspiratie voor zijn evolutietheorie.

STER Reclame