De organisatie van de Love Parade in Duisburg heeft grote fouten gemaakt, zowel voor als tijdens het feest. Waarschuwingen van de Duisburgse politie werden genegeerd en er was te weinig beveiligingspersoneel ingezet om de mensenmassa in goede banen te leiden.

Verder was de enige toegansweg tot het terrein, die door een tunnel liep, veel te krap. Die tunnel kom maar 30.000 mensen per uur doorlaten, dat was veel te weinig voor de meer dan een miljoen mensen die het feest wilden bijwonen.

Dat zijn de eerste conclusies van het onderzoek van de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen naar de ramp tijdens de Love Parade. Deze eerste resultaten werden meegedeeld op een persconferentie in Duisburg.

21ste slachtoffer

Daarnaast bleek dat het festivalterrein veel te laat open ging, pas om twaalf uur, terwijl elf uur de bedoeling was. Om twaalf uur stonden al rijen mensen te wachten. De organisatie weigerde ook de overvolle tunnel te sluiten toen de politie daar om vroeg.

Vanochtend werd bekend dat er een 21ste slachtoffer van het drama valt te betreuren. Het is een 25-jarige vrouw uit Heiligenhaus, nabij Essen. Zij bezweek afgelopen nacht aan haar verwondingen.

Het totaal aantal dodelijke slachtoffers stijgt daarmee naar 21. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Duisburg maakte dat bekend.

In het gedrang tijdens de Love Parade kwamen zaterdag al negentien mensen om, onder wie een 22-jarige Nederlander.

Massahysterie

Maandag overleed nog een twintigste slachtoffer aan haar verwondingen, en met het overlijden van een 25-jarige vrouw zijn er dus in totaal al 21 mensen bezweken nadat er zaterdag een massahysterie ontstond tijdens het dancefeest in Duisburg.

Gisteren werd bevestigd dat de slachtoffers werden geplet in het gedrang in een tunnel die naar het festivalterrein leidde. Aanvankelijke werd gemeld dat er ook slachtoffers van een trap waren gevallen. Maar ze zijn allen overleden door kneuzingen van hun borstkas en niemand kwam door een val om het leven.

STER reclame