NOS NieuwsAangepast

Politievakbonden bezorgd over inzet

De politievakbonden slaan alarm over de inzet van agenten bij evenementen. Die inzet gaat ten koste van het werk op straat, zeggen de vier politiebonden.

Vakbond ACP wil extra budget of meer agenten om evenementen te kunnen beveiligen.

"De grote evenementen dit jaar hebben een enorme wissel getrokken op de capaciteit van de politie. Er is meer gevraagd dan dat er beschikbaar is," zegt Gerrit van de Kamp van vakbond ACP. "De grenzen zijn bereikt. Agenten die ingezet worden tijdens evenementen kunnen niet ingezet worden in andere delen van het land. We zien dat er hele lange diensten gedraaid worden en collega's vermoeid raken."

Organisatoren

De Raad van Hoofdcommissarissen deelt de zorgen en vindt dat organisatoren van evenementen zelf meer moeten doen aan beveiliging en controles.

"Burgemeesters nemen met veiligheidseisen al wel meer maatregelen voor ze een evenement houden in hun stad," zegt Ron Looijen van de Raad van Hoofdcommissarissen. "En dat is ook nodig. Want hoe meer de veiligheid van de bezoeker gewaarborgd is, hoe minder politie-inzet er nodig is."

Acties

Gerrit van de Kamp van de ACP vindt dat er wat moet gebeuren. De komende weken overleggen de politievakbonden of er acties komen.

"We willen een oplossing. Misschien minder evenementen, maar het is moeilijk nee zeggen tegen de burger. Maar dan moeten er geld en mensen komen voor die evenementen." Zo zou er belasting geheven kunnen worden op evenementen. Daarvan wordt dan de politie-inzet betaald.

Minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken begrijpt de zorgen van de bonden, maar zegt dat de inzet van agenten een zaak is van de gemeente en politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl