NOS NieuwsAangepast

'Overlevenden kinderkanker hebben vaak hartafwijking'

Jongvolwassenen die kinderkanker hebben overleefd, hebben vaak een hartafwijking. Dat blijkt uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis AMC.

Onderzoekers van dat ziekenhuis volgden een groep van ruim zeshonderd kinderen die kanker overleefden. Van hen had 27 procent vijftien jaar na de genezing een hartafwijking, terwijl kinderen die op jonge leeftijd geen kanker hebben gehad, daar slechts een kleine kans op hebben.

Grotere kans

Het was al bekend dat kinderen die genezen van kanker later een grotere kans hebben op gezondheidsproblemen, maar er was nog nooit bij zo'n grote groep onderzoek gedaan naar de gevolgen voor het hart.

Alle personen uit de testgroep zijn tijdens hun ziekbed behandeld met chemotherapie en bestraling. Daarbij heeft het hart mogelijk in het bestralingsveld gelegen. Van bestraling is bekend dat het een negatieve invloed kan hebben op het hart.

Signaleren

De onderzochte personen hebben nu nog geen hartklachten, maar op latere leeftijd kunnen ze het sneller benauwd krijgen of vocht in de longen ontwikkelen. De onderzoekers pleiten ervoor om jonge ex-kankerpatiënten in de toekomst goed te blijven volgen om eventuele hartproblemen vroeg te signaleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl