De Amerikaanse staat New York is van plan zo'n 170.000 ganzen af te maken, bijna eenderde van de totale populatie. Dat schrijft de New York Times, die de nog ongepubliceerde plannen in handen heeft gekregen. Uiteindelijk moeten er in de zeventien staten aan de Amerikaanse oostkust 450.000 ganzen worden geruimd.

In de stad New York zal het aantal ganzen van 20.000 worden teruggebracht tot zo'n 4000.

Vliegtuigen hebben veel last van de dieren en er ontstaan gevaarlijke situaties, schrijft de krant. Anderhalf jaar geleden moest een vliegtuig een noodlanding maken in de Hudson-rivier toen de motoren van het vliegtuig waren uitgevallen na een botsing met een groep ganzen.

Extreem

Het is niet bekendgemaakt wanneer het plan moet zijn afgerond, maar volgens de New York Times is er de afgelopen zomer al een begin mee gemaakt. Toen werden 1200 vogels in de stad geruimd.

De ganzen worden levend gevangen en elders vergast. De kadavers worden begraven. Mogelijk zal de staat later ook de jachtbeperkingen verruimen.

Milieubeschermers noemen de plannen "een beetje extreem" en wijzen erop dat het doden van alleen de ganzen die dicht bij de vliegvelden leven het probleem al significant kan verminderen.

STER reclame