NOS NieuwsAangepast

Musicus Willem Breuker overleden

De jazzmusicus en componist Willem Breuker is op 65-jarige leeftijd overleden. Hij wordt beschouwd als een grootheid op het gebied van de geïmproviseerde muziek.

Breuker was een markant musicus die met zijn muziek een hang naar vrijheid wilde uitdrukken. Breuker leerde als kind klarinet spelen, maar stapte over naar de saxofoon.

Hij maakte naam met de Instant Composers Pool, waarin ook geestverwanten als Misha Mengelberg en Han Bennink speelden.

Uit zijn samenwerking met Louis Andriessen ontstond later Orkest De Volharding, waaruit Breuker later met ruzie vertrok.

Eigenzinning

In 1974 richtte hij het Willem Breuker Kollektief op, waarin iedere musicus een gelijke plaats heeft als solist en waarin alle leden inspraak hebben over wat er werd gespeeld.

Bernard Hunnekink maakt sinds 1975 deel uit van het Kollektief, en getuigt: "Wie hem gekend heeft, weet dat hij een heel markante en eigenzinnige persoon was."

Maar tegelijk was hij maatschappelijk betrokken: "Hij keek om zich heen, was veel op de straat, en wist daardoor wat er in de mensen omging."

Bagage

"Hij kende ongelooflijk veel muziek," weet Hunnekink, "en hij kende de geschiedenis erg goed en maakte daar iets helemaal nieuws van." Door die uitgebreide bagage groeide het repertoire van Breukers Kollektief uit tot een mengeling van jazz en moderne klassieke muziek.

Breuker mocht als componist veel muziekprijzen in ontvangst nemen, waaronder de VPRO/Boy Edgar Prijs in 1993.

De laatste jaren leed de muzikant aan longkanker, wat hem na een lang ziekbed fataal is geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl