NOS NieuwsAangepast

Kamer bezorgd over MSD-ontslagen

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de toekomst van de kenniseconomie in Nederland naar aanleiding van de 2175 ontslagen bij het farmacieconcern MSD in Oss. Het onderzoekscentrum wordt naar de VS overgeplaatst.

Een Kamermeerderheid vindt dat het vestigingsklimaat in Nederland zo aantrekkelijk moet zijn dat concerns en kenniscentra er niet over peinzen om naar het buitenland te verhuizen.

Minister Van der Hoeven is het met de Kamer eens, maar zegt dat ze door haar demissionaire status geen maatregelen kan nemen. Ze zal wel de wens van de Kamer overbrengen aan haar opvolger.

Wetenschapscampus

Voor Van der Hoeven staat het vast dat er in Oss een wetenschapscampus komt, waar een deel van het ontslagen Organon-personeel aan de slag kan.

Er moet nog wel met het Amerikaanse moederbedrijf MSD worden gesproken over patenten, maar de vraag is niet of de campus er komt, maar hoe.

Het Amerikaanse MSD wil bijna 2200 van de 4500 werknemers in Oss ontslaan. Een wetenschapscampus is één van de mogelijkheden om een deel van de werkgelegenheid en van de kennis te behouden.

Van der Hoeven herhaalde nog eens dat ze geen baangarantie kan geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl