Gamebedrijf Nintendo heeft een rechtszaak gewonnen die het had aangespannen om de eigen auteursrechten te beschermen. De verkoop van zogeheten modchips en flashkaarten, waarmee gedownloade spellen kunnen worden afgespeeld, wordt in een aantal webwinkels verboden.

Het gaat met name om de zogeheten R4-kaart voor de Nintendo DS. Dat is een kaart die het mogelijk maakt om andere geheugenkaartjes op de spelcomputer aan te sluiten, waardoor het uitwisselen van games makkelijker wordt.

De verkoop van het kaartje is in strijd met artikel 29a van de Auteurswet. Ze worden vrijwel uitsluitend verkocht om veiligheidsmaatregelen van Nintendo te omzeilen.

Illegaal

Volgens gameonderzoeker David Nieborg van de Universiteit van Amsterdam staat Nederland in het rijtje van Rusland en een aantal Aziatische landen als het gaat om piraterij. "Zeker in Nederland gebruiken echt veel mensen het", zegt Nieborg. "Als je dat vanuit de industrie bekijkt, dan is dat een positie waarin je niet wilt zitten."

"Het downloaden van software is illegaal, maar het is een grijs gebied. Fabrikanten zoeken dat grijze gebied op", zegt Nieborg. "Het grote probleem is dat het zo makkelijk is. Je kunt naar een website gaan en voor heel weinig geld zo'n kaartje in huis halen. Het probleem voor Nintendo is niet dat de hardcore gamers dit doen, maar de ouders. Het is nu zo makkelijk dat ze het aan hun kinderen cadeau geven."

Gevecht

Volgens Nieborg kan de rechter het verbieden. Dat gebeurt in de VS ook al. "In Amerika is het volgens de Digital Millennium Copyright Act verboden om de beveiliging te omzeilen. De wet zegt dat je niet mag delen, downloaden of uploaden. Waarom zou je dan wel de beveiliging mogen omzeilen?"

Het moeilijker maken om de beveiliging te omzeilen is een optie, maar blijft volgens Nieborg een gevecht. "Er zijn maar heel weinig spelcomputers waarbij de beveiliging niet gekraakt is. Het blijft dus een gevecht met die duizenden slimme hackers en programmeurs. Het is gewoon te makkelijk."

STER reclame