In Roemenië zijn de lichamen van oud-dictator Nicolae Ceausescu en zijn vrouw Elena zijn opgegraven.

De familie wilde weten of de stoffelijke overschotten op de begraafplaats in Boekarest daadwerkelijk van de voormalige Roemeense leider en zijn vrouw zijn. Ze twijfelen eraan omdat ze met de arts gesproken hebben die de overlijdensakte heeft getekend.

Hij zegt dat hij de formulieren heeft ingevuld zonder de lichamen te hebben gezien. De familie heeft vijf jaar geprocedeerd om de lichamen te mogen opgraven.

Medewerkers van de begraafplaats konden zien hoe de kist werd opengehaald, vertelt correspondent David Jan Godfroid. "Ze zagen een dikke grijze jas en een bontmuts. Dat waren ook de kleren die Ceausescu aanhad toen hij werd doodgeschoten. Maar of het hem daadwerkelijk is, zullen we moeten nog moeten afwachten", zegt Godfroid.

Chaos

De communist Ceausescu regeerde Roemenië met ijzeren hand tussen 1965 en 1989. Toen zijn bewind viel, sloegen Ceausescu en zijn vrouw op de vlucht. Ze werden opgepakt en op 25 december 1989 geëxecuteerd.

"Na de val van Ceausescu probeerden allerlei mensen de macht over te nemen", vertelt Godfroid. "Het was toen een enorme chaos." In die periode hebben ook het proces en de executies plaatsgevonden. Volgens Godfroid is het vooral de chaos waardoor de familieleden twijfelen aan wat er met de lichamen is gebeurd.

Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek klaar is. Volgens een forensisch expert kan dat nog weken duren.

STER reclame