War on Terror kost al 1.000 miljard dollar

Aangepast

De Verenigde Staten hebben sinds 11 september 2001 meer dan 1.000 miljard dollar gespendeerd aan oorlogen. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse Congres.

De inflatie en de onkosten voor conflicten in Afghanistan, Irak en elders in de wereld maken de war on terror de op één na duurste oorlog na de Tweede Wereldooorlog.

WOII

Het rapport "Kosten van Grote Amerikaanse Oorlogen" van de Congressional Research Service (CRS) poogt de kosten van verschillende oorlogen over een periode van 230 jaar in kaart te brengen en te vergelijken.

Sinds de aanslagen van 11 september heeft de VS zo'n 1.150 miljard dollar gespendeerd, zo'n 900 miljard euro. De Tweede Wereldoorlog zou omgerekend naar de hedendaagse dollar 4.100 miljard dollar hebben gekost, wat neerkomt op zo'n 3.200 miljard euro.

WOII nam een hap van 36 procent uit het Amerikaans bruto binnenlands product. Bij de conflicten na 9/11 ligt dat op één procent.

Moeilijk vergelijken

Het rapport erkent dat vergelijkingen tussen kosten van oorlogen over een periode van 230 jaar erg problematisch zijn. Het is moeilijk de kosten van militaire operaties te scheiden van de kosten die gemaakt worden in tijden van vrede, bijvoorbeeld voor oefeningen en onderhoud. Bovendien is het lastig prijzen te vergelijken in totaal verschillende tijdperken.

De kosten die gemaakt worden in de war on terror kunnen nog hoger oplopen. Het Congressional Budget Office (CBO) schat dat de kosten van de oorlogen in Irak en Afghanistan kunnen oplopen tot 2.400 miljard dollar in 2017, meer dan het dubbele van het huidige bedrag.

STER Reclame