Bouterse: geen inmenging buitenland

Aangepast

Door correspondent Hennah Draaibaar

In zijn eerste toespraak als president van Suriname heeft Desi Bouterse zijn landgenoten opgeroepen tot samenwerking. Hij is bij de wederopbouw niet gediend van buitenlandse inmenging, zei hij.

Gisteren werd Bouterse met steun van de Volks Alliantie van Paul Somohardjo en de A-combinatie van Ronnie Brunswijk gekozen tot nieuwe president. Hij volgt Ronald Venetiaan op.

De verkiezing van Bouterse heeft tot uiteenlopende reacties geleid. Sommigen juichen zijn presidentschap toe, anderen noemen het onvoorstelbaar vanwege zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden. In Nederland is hij bij verstek veroordeeld voor drugshandel.

Opbouwen

Bouterse wees erop zijn land er niet rooskleurig voorstaat. Er is geen ontwikkelingshulp meer en inkomsten uit de olie- en bauxietwinning zijn beduidend teruggelopen.

Tijdens zijn eerste toespraak na zijn verkiezing werd Bouterse even emotioneel: "Het is historisch dat een kleine Indiaanse jongen president wordt van Suriname".

Hij deed ook een handreiking naar de oppositie. "Ik strek mijn handen uit naar alle Surinamers. Laten wij gezamenlijk het land opbouwen", zei Bouterse. "Wij als Surinamers zijn de rechtmatige eigenaar van het land en niet het buitenland."

Opsporingsbevel

De reactie van demissionair minister Verhagen van Buitenlandse Zaken dat Bouterse alleen welkom is in Nederland als hij zijn straf komt uitzitten, laat de president koud. "Zij die het koloniaal gedoe willen los willen laten, nemen geen aanstoot aan dat soort verhaaltjes. Zij die ruimer zicht hebben over wat er in de wereld gebeurt, gaan hier schouderophalend aan voorbij."

Hij wees erop dat in Nederland zestien miljoen mensen wonen, in Shanghai zijn dat er 27 miljoen. "Onze blik is helemaal niet op die kant gericht."

Tegen Bouterse geldt een internationaal opsporingsbevel. "Zodra ik terug ben van mijn eerste reis zullen we er over praten hoe het is om in het buitenland te reizen".

STER Reclame