NOS NieuwsAangepast

Miljoen Nederlanders op vakantie

Minstens een miljoen Nederlanders zijn dit weekeinde op vakantie gegaan. Iets meer dan de helft ging naar het buitenland. Frankrijk is nog altijd de populairste vakantiebestemming.

Schiphol, dat de afgelopen dagen 475.000 reizigers verwerkte, kon de drukte goed aan. Vorig jaar verwerkte de luchthaven nog 22.000 reizigers minder. Volgens Schiphol is de stijging dit jaar te danken aan de iets aantrekkende economie en de afschaffing van de vliegtax. Net als voorgaande jaren zijn Spanje, Griekenland, Turkije en Italië weer populaire vliegbestemmingen.

De wachtenden kregen bij de balie ijsjes uitgedeeld. In totaal zijn er tussen 12.000 en 14.000 ijsjes uitgedeeld.

De marechaussee op Schiphol verstrekte dit weekeinde opvallend veel nooddocumenten. "Zondag werden er 42 uitgegeven. Dat is het dubbele aantal dan op een normale dag." Bij de marechaussee werd een aantal mensen wel teleurgesteld. "Een nooddocument wordt alleen verstrekt onder bepaalde voorwaarden en niet omdat je je paspoort bent vergeten", aldus de zegsman. Volgens hem waren er geen opvallende incidenten op de luchthaven. "Je merkt dat er toch vooral mensen op Schiphol zijn die op vakantie gaan."

Wegen

Op de wegen was het het tweede van drie drukke vakantieweekeinden. Op de wegen richting het zuiden stond het vaak stil. In Frankrijk stond op het drukste moment 460 kilometer file. Vooral op de A7 ten zuiden van Lyon was het weer traditioneel druk. Op de A9 bij Nimes richting Spanje, was het 'in colonne' rijden.

In Duitsland liep het vast op de A3 Frankfurt-Neurenberg. Op die route zijn momenteel werkzaamheden. In Oostenrijk en Zwitserland stonden files voor de Alpentunnels. Voor de St. Gotthardtunnel in Zwitserland richting Italië was de wachttijd op het hoogtepunt zo'n vijf uur.

De laatste zaterdag van juli wordt de allerdrukste op de Europese wegen: zwarte zaterdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl