NOS WielrennenAangepast

Vinokoerov haalt gram in Revel

Aleksandr Vinokoerov heeft de 13de rit in de Tour gewonnen. De Kazach, die vrijdag in Mende in het zicht van haven strandde, rondde in de etappe naar Revel een korte solo succesvol en groots af.

Op dertien seconden van Vinokoerov won Mark Cavendish de sprint van het peloton. Alessandro Petacchi werd derde en nam de groene trui weer over van Thor Hushovd. In de top van het klassement veranderde niets; Andy Schleck behield zijn gele trui.

Drie vluchters

Sylvain Chavanel, Pierrick Fédrigo en Juan-Antonio Flecha wisten al vroeg een gaatje te slaan en kregen vervolgens zes minuten cadeau. De drie ervaren renners waren echter kansloos toen Team Columbia (Cavendish) en Lampre (Petacchi) serieus gingen achtervolgen in de hoop op een massasprint. Op 9 kilometer van Revel was alles weer compleet, maar toen volgde nog een klim van derde categorie.

Alessandro Ballan ging als eerste aan en sloeg een aardig gat, maar Vinokoerov achterhaalde de Italiaan van BMC en liet hem vervolgens stilstaan. Hij dook de afdaling in en nog voordat de sprintersploegen de schade hadden opgemaakt, was het verschil veertien seconden.

Vierde succes Vino

Het is de vierde zege voor Vinokoerov in de Tour. De eerste was in 2003, de laatste in 2005. Ook in 2007 kwam de Kazak als eerste over de meet in een Tour-rit, maar hij werd later betrapt op het gebruik van doping, waardoor die zege hem werd ontnomen. Er volgde een schorsing van twee jaar. Pas dit kalenderjaar keerde hij terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl