NOS NieuwsAangepast

'Lucht geklaard met Venezuela'

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft met zijn Venezolaanse ambtgenoot Nicolas Maduro gesproken over de gespannen verhouding tussen Nederland en Venezuela.

Volgens Verhagen is de lucht geklaard. Hij noemde het gesprek met zijn collega goed en naar zijn mening is het conflict opgelost.

Spionagevliegtuigen

De relatie met Venezuela is bekoeld sinds de beschuldiging dat Nederland Amerikaanse spionagevliegtuigen vanaf de Antillen laat vertrekken.

Afgelopen week kwam daar de beschuldiging bij, dat een marinehelikopter deze maand drie keer het Venezolaanse luchtruim schond. De regering van president Chávez diende een klacht in bij de Nederlandse ambassade in Caracas.

Aruba

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken deed de beschuldiging af als "lariekoek". Volgens Den Haag zijn er niet eens toestellen in de buurt geweest.

Eind vorig jaar haalde Cháves voor het eerst uit naar Nederland. Hij zei toen dat de Nederlandse Antillen door de VS worden gebruikt om een aanval voor te bereiden op zijn land.

Werkbezoek

De ontmoeting tussen Verhagen en Maduro was in Caracas. Verhagen kwam van Aruba, waar hij de afgelopen week was voor een werkbezoek. De ministers spraken af om in september hun overleg voort te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl